Vodní kámen ve varné konvici

Mnoho lidí jako první přemýšlí o odvápňovači, které seženou v kterékoliv drogérii nebo elektru, kde se prodávají tyto spotřebiče. Jsou k dostání ve dvou formách, buď jako tablety nebo jako tekutý přípravek. Využívají se velmi jednoduše.


Pak dolijte do nádoby vodu a svařte. Vylijte z ní vodu, dříve než vychladne, a pak ještě několikrát konvici propláchněte studenou vodou.

Je nutné odstranit veškeré zbytky citronové šťávy a octa. Podle typu hornin, ze kterých voda pochází, je ho pouze méně nebo více. Ve všech případech mluvíme o takzvané tvrdé vodě, která srážením vodního kamene ničí pračky, nádobí, potrubí, ale hlavně rychlovarné konvice. Trik na jeho odstranění ve varné konvici zná snad každý – nalít ocet a převařit.


Po chvíli bude vodní kámen pryč. Stačí na houbičku či hadr nanést trochu kapaliny a pečlivě čistit. Starý, ale dobrý návod na to!


Jak se zbavit zavápněné varné konvice od toho svinstva, ať to nemáme v kafi :D vychytávka za tzv.

Když v konvici ještě vodní kámen drží, tak to nechám projít varem ještě jednou. První možností je odvápňovač, který seženete v každé drogérii či elektru. Existují dva typy, ve formě tablet, či tekutého přípravku. Všechny se používají podobně, ale vždy se řiďte návodem. Vodní kámen je nepřítel všech přístrojů pracujících s horkou vodou.


Rychlovarnou konvici používá většina domácností i několikrát denně. A pokud máte tvrdou vodu, moc dobře víte, jak rychle se v ní usadí vodní kámen. Hodně lidí využívá k odstranění kamene ocet, jenže ten může vaši rychlovarnou konvici i zničit. Ocet s vodou v poměru 1:pomůže při čištění vodního kamene ve varné konvici nebo kávovaru.


Ve stejném poměru se dá použít také citrónová šťáva. Máte také možnost využít specializovaných čisticích prostředků určených speciálně k odstraňování kamene ze záchodových mís nebo vodovodních kohoutků a umyvadel. Pokud to uděláte ve varné konvici , odstraníte vodní kámen i zde. Ve varné konvici nebo v hrnci převařte litr octa.


Mezitím z WC opět vyšplouchejte vodu, která je v toaletní míse. Na dno nasypte jednu až dvě lžíce jedlé sody. Místo jedlé sody můžete klidně použít prášek do pečiva.

Sodu, popřípadě prášek do pečiva, zalijte horkým převařeným octem a nechte. Varná konvice , kuchyňský dřez, toaleta, koupelna, myčka nádobí, pračka. To vše má jednu společnou vadu na kráse.


Jak konvici rychle a jednoduše vyčistit? Vyprovoďte vodní kámen z konvice. Největší škodu na rychlovarné konvici páchá vodní kámen. Necháváte vodu v konvici po celý den?


Pak musíte spotřebič čistit o to častěji. Pokud se navíc potýkáte s tvrdou vodou, tvoří se kámen skoro před očima. Ocet pomáhá například na varné konvice, v nichž vodní kámen snižuje účinnost a rychlost varu. Doporučuje se konvici zpola naplnit octem a dolít vodou, pak směs nechat povařit a zcela vychladnout.


Nejlepší je připravit si roztok večer, večer ho i nalijete na vodní kámen a necháte působit do rána. Ráno přetřete čistou bavlněnou utěrkou a vodní kámen je pryč. V případě, že máte vodní kámen ve varné konvici roztok nalijete dovnitř, konvici zapnete a necháte přejít varem.


Pokud vodní kámen ještě zůstal, postup opakujeme, dokud ho neodstraníte. I kdyby vám vodní kámen nevadil na pohle je dobré ho odstranit alespoň ze spotřebičů – i jeho tenká vrstva se chová jako tepelná izolace, která zvyšuje nároky na elektrickou energii. Podle odhadů odborníků vynaloží domácnost s velmi tvrdou vodou měsíčně kolem tří stovek navíc jen proto, že musí „přeprat“ vodní kámen ve varné konvici , žehličce, bojleru. U varné konvice pokryté vodním kamenem vás nepotěší ani jeho kousky, které si můžete vlít do čaje nebo kávy. Usazeniny ve varné konvici mohou obsahovat také bakterie, které sice varem zahynou, jejich metabolismu může však produkovat.


Točím různá vtipná a herní videa - lze je nalézt jak na , tak i na facebooku, kde mimo jiné dávám i vtipné obrázky. Jedlá soda zbaví toaletu zápachu. Pokud by to napoprvé nepomohlo, je dobré také nechat ocet v konvici do druhého dne, ale v takovém případě dejte octa jen trochu a dolijte do půlky vodou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Protokol o tlakové zkoušce vzor

Nastavení tlakového spínače vodárny

Jaký tlak v expanzní nádobě